Què és la Seu d'Ègara?

Un conjunt monumental únic a Europa. Es un conjunt monumental de tres esglésies situat al bell mig de la ciutat de Terrassa, vora el Parc de Vallparadís (un dels més grans i singulars del nostre país) que ha conservat un testimoni únic de l'art i l'arquitectura de diferents èpoques: dels primers segles del cristianisme a la Hispània romana, d'una poderosa seu episcopal durant el Regne dels Visigots i d'un recinte religiós molt especial en el marc de la Catalunya medieval i de l'art romànic. A més, exhibeix dos retaules gòtics extraordinaris i mostres molt característiques de l'art renaixentista i barroc.


La Seu d'Ègara, vista general del Conjunt Monumental.El conjunt monumental de La Seu d'Ègara, tal com el veiem a primera vista, correspòn fonamentalment a l'estètica del romànic, però amaga en el seu interior un tresor de valor incalculable: nombrosos vestigis d'èpoques molt més antigues que constitueixen testimonis excepcionals del primer art cristià, als darrers temps de la Hispània de l'Imperi Romà, i de l'arquitectura dels primers segles de l'Edat Mitjana, en època del Regne dels Visigots.


La Seu d'Ègara, al segle VI (reconstrucció virtual, DualMultimedia-Museu de Terrassa)


El Bisbat d'Ègara (fundat cap al 450 i desaparegut als segles VIII-IX) va significar l'època de major esplendor d'un recinte de dimensions molt notables per al seu temps, un símbol del poder medieval en uns segles molt convulsos i de la religió que va marcar profundament el naixement de l'Europa medieval, el cristianisme.

Patrimoni terrassenc, català, espanyol... i universal. La Seu d'Ègara, després d'un llarg període d'investigacions i musealització, se situa actualment com un dels monuments més singulars dintre del patrimoni cultural català, espanyol i europeu. En aquests moments està en marxa la seva candidatura per obtenir la distinció de Patrimoni de la Humanitat, que atorga la UNESCO, basada en el caràcter únic i universal d'alguns elements singulars que han travessat els segles fins als nostres dies i que en el segle XXI han estat recuperats i protegits com a llegat extraordinari per a les futures generacions.

Molt a prop de Barcelona. A 30/40 minuts de Barcelona en cotxe o ferrocarril, la visita a La Seu d'Ègara és una activitat turística i cultural de mitja jornada o jornada completa, molt accessible per a les persones que resideixen a la regió metropolitana de Barcelona i per als turistes.

Pedres amb ànima. Una visita inoblidable a un espai que respira serenitat i que explica els seus secrets a tots aquells i aquelles que volen escoltar i entendre el missatge de les pedres. Unes pedres que tenen ànima universal...


Trobaràs més informació a Museu de Terrassa.